BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning zonder Máxima naar Yan'an en Shanghai

Koning Willem-Alexander heeft op de derde dag van zijn staatsbezoek aan China een bezoek gebracht aan Yan’an in de provincie Shaanxi. De koning bekeek daar hoe de strijd wordt aangebonden met de eeuwenlange erosie op het zogenoemde Löss-plateau.

Dat gebeurt onder meer met het planten van bomen, het aanleggen van terrassen en het veranderen van de werkwijze van de boeren. Inmiddels zijn al een paar duizend vierkante kilometer onder handen genomen en van een bijna woestijnlandschap veranderd in een groen en weer vruchtbaar gebied.

Koning Willem-Alexander maakte de reis vanuit Peking zonder koningin Máxima, die vanwege haar nierbekkenontsteking dit deel van het staatsbezoek oversloeg. De koningin was maandag alleen bij het staatsbanket aanwezig.

De koning bracht in het dorp Yanhewanzhen een uitgebreid bezoek aan een appelteler. Zijn oogst was een voorbeeld van hoe met minder belastende teelt inkomsten kunnen worden verkregen en hoe landschappen duurzaam kunnen worden hersteld.

Terug in de stad woonde koning Willem-Alexander de ondertekening bij van een samenwerkingsovereenkomst tussen de universiteit van Wageningen en het Chinese instituut voor bodem, klimaat en waterbehoud. Het bezoek werd op het culturele plein van Yan'an besloten met een bruisende, 2000 jaar oude folkloristische dans.

Vanuit Yan'an vloog de koning aan het begin van de middag naar Shanghai, waar een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap op het programma stond. Koningin Máxima was evenmin bij de ontvangst in het Four Seasons Hotel.

Degenen die waren geselecteerd om tijdens de receptie een gesprekje te hebben met de koningin, kregen nu minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) tegenover zich. Dat was een domper, zo reageerde één van de genodigden: "Je rekent op Máxima en krijgt de minister."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: