BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar begonnen aan staatsbezoek

Koning Willem-Alexander is zijn staatsbezoek aan China zondagmiddag (lokale tijd) begonnen in een basisschool in Peking. Samen met koningin Máxima kreeg hij daar tekst en uitleg over de wijze waarop de Chinese schooljeugd de komende jaren aan de hand van Nederlandse trainingstechnieken geschoold wordt in voetbal. Ook Ajax-directeur Edwin van der Sar was bij de demonstratie aanwezig. Wesley Sneijder sprak het paar via een videoboodschap vanuit Istanbul toe.

China wil in vijftien jaar tijd op 50.000 scholen voetbal in het lesprogramma introduceren. Bij erkende voetbalnaties als Engeland, Duitsland, Spanje en Nederland, is aangeklopt voor steun en advies. Zo heeft Nederland al een uitgebreid pakket van leermiddelen, dat online beschikbaar is, waarmee trainers en ouders aan de slag kunnen bij beginnende spelers. Dat pakket wordt nu aangepast aan de Chinese behoeften.

Bezoek aan zuivelexpertise- en ontwikkelingscentrum

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagmiddag op de eerste dag van hun staatsbezoek aan China geleerd waaraan ze een gelukkige koe kunnen herkennen.

Dat gebeurde in een megastal van het Chinees-Nederlandse zuivelexpertise- en ontwikkelingscentrum (SDDDC) in Dasunge, even buiten Peking. In dit centrum werken Nederland en China samen om de kwaliteit van de zuivelproductie in China te verbeteren. Gelukkige koeien horen daarbij.

In een gepassioneerd betoog leerde trainer Joep Driessen het koningspaar de belangrijkste 'koeiensignalen'. Zo is aan de al of niet ingevallen achterkant van een koe te zien of het dier genoeg eet en duiden schaafwonden op problemen. Een boer die de signalen of het gedrag herkent, kan zijn koeien gezond houden en gezonde koeien leven langer.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een koe is in China 2,5 jaar, in Nederland gaat het al richting zeven jaar. Oudere beesten stoten minder methaan uit (wat ontstaat bij het verteren van voedsel) en hebben daardoor minder schadelijke gevolgen voor het milieu.

Nederland heeft veel kennis op dit gebied en de Chinezen willen daarvan leren om de eigen zuivelindustrie te laten groeien. Niet alleen in omvang maar ook in kwaliteit en veiligheid.

FrieslandCampina en Universiteit Wageningen werken in het dorp buiten de hoofdstad samen met onder meer de Agrarische Universiteit van China, en ook met de Rabobank die boeren leert hoe te investeren. Dat was lange tijd een staatszaak, maar nu moeten ze het zelf doen. De opgedane kennis zorgt ook voor een statusverhoging van de boeren, die in de Chinese maatschappij weinig aanzien hebben.

Voorafgaand aan het staatsbezoek nam het koningspaar een videoboodschap op, zie deze hier.

Bron: ANP