BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar brengt bezoek aan de Mijnstreek in Limburg

Koning Willem-Alexander is donderdag met een boodschappenlijst aan wensen vertrokken uit Geleen. Daar sloot hij het streekbezoek af dat hij samen met koningin Máxima bracht aan de voormalige Limburgse mijnstreek.

Tijdens het bezoek werden diverse wensen geuit ten aanzien van de Haagse overheid, bijvoorbeeld over het grensoverschrijdend verkeer. De koning zou de wensen waar mogelijk overbrengen, zo zei hij in zijn dankwoord in Geleen.

Koning Willem-Alexander had 'veel geleerd' zei hij, en had samen met echtgenote Máxima een 'boeiende dag' beleefd. Hij had duidelijk de trots ervaren die de mensen in deze streek voelen, mede door hun mijnwerkersverleden. De koning had zijn ontmoeting eerder op de middag met voormalige mijnwerkers als 'emotioneel' ervaren.

Het koningspaar kreeg in de tot museum en expositieruimte omgebouwde Schacht Nulland in Kerkrade ook een aantal schrijnende persoonlijke verhalen te horen, waarin in bijna alle gevallen sprake was van ernstige ongelukken in familie-of vriendenkring. Dat de oud-koempels ondanks alles nog met passie en trots over hun tijd in de mijnen spraken, was koning Willem-Alexander bijzonder opgevallen.

Het streekbezoek aan de voormalige mijnstreek volgde 50 jaar na de aankondiging in december 1965 dat de Limburgse mijnen gesloten zouden worden. Het koningspaar bezocht Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen om te zien hoe het de regio sinds die tijd is vergaan en welke plannen en ontwikkelingen er zijn voor de toekomst.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: