BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar snelt in oldtimer door Peking

Het verkeer in de Chinese hoofdstad Peking is berucht. Vaak is er geen doorkomen aan. Staatsgasten mogen daar echter geen last van hebben. De Chinese autoriteiten hebben er dan ook geen moeite mee om hele snelwegen leeg te vegen en af te zetten, zoals koning Willem-Alexander en koningin Máxima zondagmiddag merkten.

Het koningspaar bracht een bezoek aan een dorpje even buiten Peking. Normaal een rit van minstens anderhalf uur, maar voor het Nederlandse bezoek een goed half uur. Alle afritten en kruisingen waren afgezet, en in de stad stonden op strategische punten - bushaltes inbegrepen - militairen om te zorgen dat de route vrij bleef.

Vervelend voor de inwoners van Peking, want staats- en officiële bezoeken zijn aan de orde van de dag en steeds weer worden de belangrijkste routes vrijgemaakt. Tijdens de Olympische Spelen in 2008 was er een speciale rijstrook voor het olympisch verkeer, waardoor dat ook kon doorstromen.

Het koningspaar kreeg van de Chinezen een 'oldtimer' ter beschikking: een Hong Chi oftewel Rode Vlag, een immense zwarte limousine van eigen makelij. In de stoet reed een reserve mee, voor het geval dat de eerste wagen pech zou krijgen.

Een foto

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben aan het slot van de eerste dag van hun staatsbezoek aan China een korte ontmoeting gehad met de leden van de meegereisde Nederlandse handelsmissie.

Veel meer dan het poseren voor een gezamenlijke foto was het niet, maar daarmee was wel het ijs voor de rest van de week gebroken. De ondernemers, wetenschappers, bedrijfsleiders én de drie eveneens in China aanwezige bewindslieden - Koenders, Dijksma en Van Rijn - gingen daarna aan tafel om zich te richten op een succesvol verblijf in de Volksrepubliek.

Bron: ANP