BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Nederland spreekt China aan op mensenrechten

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China zal worden aangegrepen om de mensenrechten in dat land aan de orde te stellen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die het koningspaar eind volgende week bij het bezoek begeleidt, noemt dat in een zondag uitgegeven persverklaring 'vanzelfsprekend'.

De Nederlandse tak van Amnesty International had dit weekeinde de koning opgeroepen zich openlijk uit te spreken over de situatie van de mensenrechten in China. Buitenlandse Zaken stelt dat Nederland en China daarover recent een brede dialoog hebben gevoerd. "De brede relatie die Nederland en China hebben, biedt de mogelijkheid om uitgebreid en openhartig over dit soort onderwerpen te spreken”, aldus minister Koenders.

Hij sprak tijdens een bezoek aan Peking in juni uitgebreid over mensenrechten met zijn ambtgenoot Wang Yi en bracht ook de mensenrechtenconsultaties op. Wang Yi gaf toen aan dat China ervoor open stond om het volgende overleg binnen enkele maanden te houden. Dat gebeurde begin deze maand met de speciale Chinese vertegenwoordiger voor de mensenrechten, met afgevaardigden van de Communistische Partij, het Volkscongres en het ministerie van Openbare Veiligheid.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: