BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Laurentien opent congres Genootschap Onze Taal

Prinses Laurentien opent zaterdag 7 november 2015 in het Chassé Theater in Breda het congres ‘Klinkend Nederlands’ van het Genootschap Onze Taal.

Op het tweejaarlijkse congres (sinds 1955) staan dit jaar allerlei aspecten van stemgebruik, spreektaal, uitspraak, en taal en muziek centraal. Wat zegt uitspraak over een persoon? Hoe klonk het Nederlands in het jaar 500 en 1500, en hoe gaat het in het jaar 2500 klinken? Wat doet een stemcoach? Hoe verhouden taal en muziek zich tot elkaar?
 
Tijdens het congres wordt de Groenman-taalprijs voor goed en creatief gebruik van het  Nederlands uitgereikt aan een bekende tekstschrijver/cabaretier. Ook is er een optreden van cabaretier Sanne Wallis de Vries en wordt het woord van het jaar 2015 van Onze Taal gekozen. Prinses Laurentien opent het congres door een interview te geven en het nieuwe etymologieboek ‘Waar komt hagelslag vandaan?’ in ontvangst te nemen, dat speciaal ter gelegenheid van het congres wordt uitgebracht.
 
De Prinses is beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal. De vereniging voor taalliefhebbers (opgericht in 1931) geeft door middel van congressen, digitale nieuwsbrieven, sociale media, boeken en websites voorlichting over het Nederlands. De uitgave van het maandblad Onze Taal is de belangrijkste activiteit van het genootschap; via de Taaladviesdienst beantwoordt Onze Taal vragen over de Nederlandse taal.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: