BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Leonor is 10 jaar geworden

Felicitaciones! Prinses Leonor van Spanje is vandaag 10 jaar geworden. Leonor is de oudste dochter van koning Felipe en koningin Letizia en dus het toekomstige staatshoofd van Spanje. De dag voor haar verjaardag kreeg Leonor al twee bijzondere cadeaus: Ze kreeg haar eigen koninklijke standaard en de allerhoogste Spaanse onderscheiding: de Kraag van de Orde van het Gulden Vlies.

Leonor wordt op 31 oktober 2005 rond kwart voor twee ’s nachts geboren in Madrid. Op 14 januari 2006 vindt de doop plaats in het Zarzuela Paleis. Net als bij de doop van haar vader Felipe wordt water uit de rivier de Jordaan gebruikt.

Op 29 april 2007 krijgt Leonor een zusje, prinses Sofia. De twee zusjes zijn tot nu de enige kinderen van Felipe en Letizia. Als Felipe en Letizia nog een zoontje zouden krijgen, dan zou hij de troonopvolger zijn. De Spaanse wet geeft namelijk voorrang aan jongens bij de troonopvolging. Als Leonor op de troon komt is zij de eerste Spaanse koningin sinds koningin Isabella II, die regeerde van 1833 tot 1868.

Het Spaanse volk ziet de prinsesjes niet heel vaak. Toen koning Felipe nog prins was waren de prinsesjes alleen te bewonderen bij officiële fotomoment en met Pasen. Traditiegetrouw vieren de Spaanse royals Pasen op Mallorca. Net voordat ze de kerk ingaan voor de Paasdienst poseren zij even voor de grote groep publiek en fotografen.

Sinds de ouders van Leonor koning en koningin zijn geworden zien we de prinsesjes net iets meer. Zo waren zij aanwezig bij de inhuldiging van Felipe en zien wij ze nu jaarlijks op de Nationale Feestdag van Spanje in oktober.

De Spanjaarden zijn trots op de oudste dochter van Felipe. Zo is er al een wassen beeld van Leonor in het wassenbeeldenmuseum in Madrid en sinds oktober van dit jaar heeft ze haar ‘eigen’ postzegel met haar foto erop.

Blauw Bloed wenst Leonor en haar familie een fijne dag toe!

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: