BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Mabel in gesprek over kindhuwelijken in Den Haag

Prinses Mabel is een ervaring rijker. Dat zei ze woensdagmiddag in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Daar woonde ze een bijeenkomst bij over het beëindigen van kindhuwelijken. “Ik ga hier geïnspireerd vandaan", aldus Mabel die met haar koepelorganisatie 'Girls Not Brides' dit onderwerp wereldwijd onder de aandacht heeft gebracht.

“Vijf jaar geleden was het nog een taboe. Niemand die erover wilde praten. Nu is het beëindigen van kindhuwelijken een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en hebben alle landen zich ertoe verplicht", zei prinses Mabel aan het slot van de ontmoeting met onder meer experts en betrokken organisaties.

“We hebben hier kunnen leren van successen maar ook van mislukkingen. Er is geen snelle en geen eenvoudige oplossing voor dit probleem en het probleem is ook veel groter dan wij met onze acties nu kunnen omvatten", wist de prinses. Er is dan ook gezamenlijke actie nodig, waarbij vooral lokale bewegingen moeten worden betrokken. “Die weten wat er in hun gemeenschap speelt en hoe aan het gebruik een einde kan worden gemaakt."

Bijval
Prinses Mabel kreeg in het ministerie bijval van minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking, die ze een week eerder ook al had getroffen bij een ontbijtbijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. "Het doel is duidelijk", aldus Ploumen, "maar het is niet eenvoudig te bereiken."

In veel landen zijn nu wel wetten tegen het op uithuwelijken of op jonge leeftijd trouwen, maar dat betekent nog niet dat die wet ook wordt uitgevoerd. Ook Ploumen benadrukte daarom dat de echte winst op lokaal niveau moet worden gemaakt, via een imam of een chief die een heel dorp op andere gedachten kan brengen.

Prinses Viktória leert bij in Den Haag
Naast prinses Mabel heeft ook prinses Viktória de Bourbon de Parme woensdag de bijeenkomst van experts over kindhuwelijken bijgewoond. Prinses Viktória is de echtgenote van prins Jaime, tegenwoordig Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel in het Vaticaan.

Sinds begin dit jaar is Viktória ook beschermvrouw van Save the Children, een functie die eerder werd bekleed door Jaime's oma koningin Juliana. Save the Children was mede-organisator van de bijeenkomst.

"Er zijn natuurlijk veel raakvlakken tussen het zorgen voor kinderen in nood, voor onderwijs en een goede toekomst en het een einde maken aan kindhuwelijken", aldus Viktória. Meisjes die al op elf- of twaalfjarige leeftijd trouwen, gaan meestal niet meer naar school, krijgen vaak zelf op jonge leeftijd kinderen met alle gezondheidsrisico's vandien en zien hun toekomstkansen beknot.

Vandaar dat Save the Children tal van andere organisaties bijeenbracht om te praten over kindhuwelijken en de wijze waarop dat gebruik kan worden beëindigd. Jaarlijks trouwen 14 miljoen meisjes onder de 18. Prinses Mabel is al vijf jaar met dit onderwerp bezig middels haar koepelorganisatie Girls Not Brides. Voor Viktória viel er naar eigen zeggen dan ook veel te leren tijdens de bijeenkomst. "Het was erg leerzaam", zei ze tijdens de pauze.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: