BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek levert half miljard en twee panda's op

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China en de gelijktijdige economische missie hebben behalve de panda's Wu Wen en Xing Ya ook een half miljard euro aan opdrachten en overeenkomsten opgeleverd voor het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie, aldus de woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw).

Dijksma toonde zich dan ook zeer tevreden over het resultaat van de handelsmissie. Meer dan de helft van de 150 bedrijven die in het kielzog van het koninklijk paar naar China reisden, was afkomstig uit de agro-business.

Een totaalcijfer echter is niet bekend, mede door de grote verscheidenheid aan bedrijven. Een deel van de handelsmissie loopt ook nog. Zo gaat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nog naar Guangzhou om op het gebied van onder meer gezondheidszorg samenwerking met de Chinezen te verkrijgen.

China gaf begin deze week ter gelegenheid van het staatsbezoek ook groen licht voor het uitlenen van twee panda's, als teken van de bijzondere relatie met Nederland. De twee komen volgend jaar september naar Ouwehand's Dierenpark in Rhenen, dat voor het lenen 1 miljoen euro per jaar moet betalen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: