BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Een emotionele middag voor Mary

De Deense kroonprinses Mary heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden. Mary voerde gesprekken met huidige en voormalige bewoners van het opvangcentrum en sprak met landelijke experts en medewerkers op het gebied van opvang en begeleiding aan vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld binnen een relatie of familie.

Om kennis te nemen van de Nederlandse aanpak bezocht de kroonprinses de vrouwenopvang in Leiden, waar steun wordt gegeven aan slachtoffers van lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld.

Het waren niet de makkelijkste verhalen die de Deense kroonprinses Mary te horen kreeg tijdens het vooraf geheim gehouden werkbezoek aan vrouwenopvang Rosa Manus. Vier vrouwen vertelden openhartig hun persoonlijke geschiedenis, waarin geweld - fysiek of mentaal - de pijnlijke rode draad vormden.

Emotioneel

Hartverscheurende verhalen, maar wel verhalen met een voorlopig goed einde omdat de opvang de betrokken vrouwen en hun kinderen weer op weg kon helpen. Mary moest een aantal malen slikken, en legde bemoedigend en ondersteunend haar hand op de arm van de vrouw naast haar toen zij haar relaas deed. ''Het is voor mij een voorrecht dat u uw persoonlijke verhaal met mij wilt delen”, aldus de kroonprinses aan het slot van het emotionele treffen.

Ze noemde de vrouwen dapper omdat ze naar een opvanghuis durfden te gaan als eerste stap om de controle over hun leven terug te krijgen. ''Geweldig wat u heeft gedaan”, zei Mary, die anderhalf uur in het Leidse opvanghuis doorbracht en zich daar uitvoerig liet informeren over de Nederlandse werkwijze. Die is anders dan in Denemarken, waar niet stichtingen maar de overheid blijf-van-mijn-lijf huizen en opvangcentra runt.

‘Coffeemilk’

Kroonprinses Mary heeft woensdagmiddag niet alleen geleerd over de opvang van met geweld bedreigde vrouwen en kinderen. De Deense ontdekte ook dat Nederlanders aparte melk hebben voor in de koffie.

''Ah, cream'', zei Mary met lichte verbazing, nadat ze verwonderd en onderzoekend de inhoud had bestudeerd van een kannetje met een crèmekleurige substantie. Ze pakte het kannetje op, keek naar de kleur en rook eraan. ''Is dit sojamelk?'', vroeg ze uiteindelijk, onzeker over wat ze nu wel of niet in haar koffie moest schenken.

Nee, kreeg ze als antwoord. Dat was 'coffeemilk', zo kreeg de kroonprinses in het steenkolen Engels van haar gesprekspartners te horen en dat maakte voor Mary, die op werkbezoek was bij opvanghuis Rosa Manus, veel duidelijk. 'Coffeemilk' was overigens niet het enige nieuwe begrip dat de Deense leerde. Veerkracht was een ander, een programma voor kinderen die in geweldsituaties verkeren en waarbij met beide ouders wordt gewerkt.

Ook donderdag is Mary nog in Nederland, waar ze andermaal deelneemt aan de conferentie, waar ze ook het woord voert.

Bron: ANP

 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: