BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Harry: Prince Charming

ACHTERGROND - Kijk hem daar nu staan, met zijn ontwapende glimlach. En op zijn beurt toont hij een glimlach op de gezichten van zieke kinderen, de ‘dapperste kinderen van Engeland’, zoals hij zelf zegt. In het kader van de WellChild Awards is prins Harry in oktober dit jaar te gast bij de jaarlijkse uitreiking van deze onderscheidingen voor ernstig zieke kinderen en hun families. Zijn vlammend rode haar ontlokt een 9-jarig meisje de vraag of hij een clown is. Hij barst in lachen uit en wil met alle liefde proberen een ballondier maken. ‘Maar ik beloof niks’, voegt hij er aan toe, om teleurstelling te voorkomen.

Het is prins Harry ten voeten uit: een kindervriend, oprecht geïnteresseerd, en in voor een geintje. Een absoluut talent is ook het vermogen om zijn eigen rol te relativeren: ‘Jullie verhalen herinneren ons hoe onbelangrijk onze dagelijkse beslommeringen zijn’, zei hij tegen de jonge patiëntjes.

Of het nu een plechtige ceremonie is (zoals afgelopen zondag op Remembrance Sunday waar hij samen met andere Britse royals eer bewees aan de oorlogsgevallenen) of een bijeenkomst met veteranen (waar hij ontspannen met deze en gene een praatje aanknoopt) of dat hij een rondreis maakt door het Gemenebest – hij steelt gewoon de show. En is nooit te beroerd voor een dolletje.

Opgescheept

In de laatste categorie moet zijn rondreis door het Caraïbisch gebied,  in  maart 2012, met ere worden genoemd. Ter gelegenheid van het 60e regeringsjubileum van koningin Elizabeth bracht Harry een bezoek aan Jamaica, waar hij als een volleerd atleet poseerde naast ’s werelds snelste man, Usain Bolt, die opmerkte dat de hoge Britse bezoeker ‘cool’ was. Harry vertrouwde de bevolking meteen maar toe dat hij sport altijd leuker had gevonden dan alle andere vakken op school. De weduwe van Bob Marley – we blijven nog even op Jamaica – noemde hem ‘a gift from God’.  De prins verwees nog met een kwinkslag naar de legendarische zanger toen hij een boodschap van zijn grootmoeder doorgaf. Het speet haar dat ze er niet kon zijn. ‘Nu zitten jullie dus met mij opgescheept, maar maak je niet druk ‘cause every little thing is gonna be alright’.

Hoe ontwapenend hij is, illustreert de volgende anekdote: premier Portia Simpson Miller van Jamaica greep zijn bezoek aan om excuses te eisen voor het slavernij-verleden van het Britse Rijk, en koningin Elizabeth mocht wat haar betreft opstappen. Maar luttele uren daarna, toen ze oog in oog stond met de prins, transformeerde ze in een blozend schoolmeisje en riep ze teksten als ‘We zijn verliefd op hem, we houden van hem, wat een prachtig mens!’

 Het lijkt er trouwens wel op dat Harry zich in het buitenland nog meer in zijn element voelt dan thuis. Voor Afrika lijkt hij een speciaal plekje te hebben. In het Afrikaanse koninkrijk Lesotho richtte hij in 2006, samen met zijn vriend prins Seeiso, de liefdadigheidsorganisatie Sentebale op. Doel: een betere toekomst voor wezen en andere  kwetsbare kinderen.

Prins Harry op bezoek bij de Obama's

Een evenement waar hij zijn energie helemaal in kwijt kan, zijn de Invictus Games, een soort Paralympische Spelen, maar dan specifiek voor gewonde militairen en veteranen. Zelf heeft hij gediend in Afghanistan; de fysieke en emotionele gevolgen van oorlog raken hem.  Tijdens een promotie-bijeenkomst voor deze Spelen in Virginia, oktober dit jaar,  had hij voorafgaand aan zijn toespraak al een paar rijen rolstoelbasketballers gelukkig gemaakt door ze een high-five te geven. Tijdens de wedstrijd zelf vuurde hij, samen met Michelle Obama en Jill Biden, de vrouw van de vice-president, de basketballers enthousiast aan.

Grenzen

Harry zoekt met zijn gevoel voor humor wel de grenzen op. In mei dit jaar, toen hij tijdens een officieel bezoek aan Nieuw-Zeeland meehielp aan een muurschildering in een jeugdhonk, zaten zijn handen onder de verf. In plaats van een kraan of een doek gebruikte hij het (kale) hoofd van een van de fotografen om zijn hand aan af te vegen. De beste man leek even niet te weten of hij de grote blauwe vlek wel kon waarderen, maar deed het toch maar.

Niet alle ‘geintjes’ die Harry in de loop van zijn leven heeft uitgehaald, zijn zo onschuldig; hij heeft ook heel wat stommiteiten op zijn naam staan. Misschien kreeg hij ook de ruimte omdat hij niet, zoals broer en troonpretendent William (die toch al wat ingetogener is aangelegd), in een al te strak keurslijf zat. De ‘reservekoning’ benutte die ruimte in elk geval optimaal. In combinatie met zijn spontane karakter betekende dat regelmatig een uitglijder waar pers en publiek van smulden. Hij zou regelmatig dronken zijn geweest, was niet afkerig van wiet. Een van de grootste wapenfeiten in de serie schandalen was tot op heden die keer dat hij op een feestje verscheen in een nazi-uniform. Als 20-jarige sloeg hij een persfotograaf in elkaar in een nachtclub – waarna hij publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbood. Want dat is dan ook weer helemaal Harry: hij probeert niet de vermoorde onschuld uit te hangen.

Excuses

Tijdens een feestje in Las Vegas ging Harry uit de kleren – en natuurlijk waren er andere gasten die dat op camera vastlegden. Een tamelijk gênante affaire. Maar de manier waarop de prins excuses maakte, maakt hem juist weer zo onweerstaanbaar. ‘Ik hem mezelf en mijn familie teleurgesteld’, zei hij tegenover SkyNews, dat hem bij hoge uitzondering mocht interviewen. ‘Mijn vader probeert me er altijd aan te herinneren wie ik ben en zo. Maar dat vergeet je gemakkelijk als je in het leger dient. Iedereen draagt hetzelfde uniform, en doet hetzelfde ding.’

Inmiddels zit hij niet meer in het leger, maar welke baan hij ook heeft, wat hij ook in zijn vrije tijd doet – hij zal heus wel weer eens een scheve schaats rijden. En hij zal er ongetwijfeld, dank zij zijn charme, mee wegkomen.

Kijk komende zaterdag naar Blauw Bloed voor een reportage over charmante royals, met (natuurlijk) prins Harry.

Door Anneke Verhoeven

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: