BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Het sprookje van prinses Mary

Haar krokodillenleren tas van Hermès (die gelinkt wordt aan dierenmishandeling) werd haar niet in dank afgenomen door veel Denen. Maar verder lijken er weinig smetten te kleven aan het blazoen van kroonprinses Mary. Ze zet zich enthousiast in voor goede doelen zoals vrouwen en kinderen in nood. Daarbij is ze mooi, slim, goedlachs en immer stijlvol gekleed. Een nadere kennismaking met de kroonprinses van Denemarken, voorheen Mary Elizabeth Donaldson, die deze week twee dagen in Nederland is.

Mary en Máxima waren woensdag samen in Den Haag voor de derde wereldconferentie over vrouwenopvang in het World Forum. Mary zet zich met haar Mary Foundation in voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Maar wat weten we over prinses Mary van Denemarken?

Figurantenrol

Mary wordt op 5 februari 1972 geboren in het Australische Hobart, Tasmanië, als vierde en jongste kind van Schotse immigranten. Als Mary 25 is, overlijdt haar moeder, Henrietta Clark Horne. Mary studeert in 1994 af  als bedrijfsjurist aan de Universiteit van Tasmanië, waarna ze in de wereld van de reclame stapt.  Ze gaat werken voor een internationaal opererend reclamebureau. Uit die tijd dateert een low budget commercial – onlangs opgedoken - waarin ze (om dure acteurs uit te sparen) zelf figureert in een filmpje van een klant, een binnenlandse treinmaatschappij. In een hoekje van een coupé leest ze de krant.

De ontmoeting  met de prins

Zelfs als klein meisje heeft ze, vertelt ze later, niet gedroomd ooit prinses te worden. Het beroep van dierenarts sprak haar veel meer aan. Maar dan is het 2000 – in Sydney worden de Olympische Spelen gehouden. Mary ontmoet in een café een jongeman. Hij wordt geïntroduceerd als ‘Fred.’ Dat zijn bijnaam ‘Turbo Freddy’  is (vanwege de vaart waarmee hij de ene na de andere vriendin verovert) zal ze dan nog niet weten. Wel ontdekt ze dat hij de troonopvolger is van Denemarken. Kroonprins Frederik dus, die eerder een relatie met een lingeriemodel zag stranden (wat is dat toch met royals en modellen?) omdat hij daar thuis de handen niet voor op elkaar kreeg.

Een lange-afstandsrelatie begint – met de daaraan verbonden charmes zoals telefoontjes en e-mails en misschien zelfs brieven. Het grote publiek heeft nog niets door, ook niet als ze samen in zowel Australië en Denemarken worden gesignaleerd. Mary verhuist in 2001 naar Europa, waarna de twee hun romance nog een poosje buiten de media kunnen houden. Pas in 2003 kondigt koningin Margrethe de verloving aan.

Het huwelijk

Op 14 mei 2004 is de bruiloft. Mary heeft kerkelijk gezien geen al te grote overstap hoeven maken, ze blijft protestant – maar switcht van de Presbyteriaanse naar de Lutherse kerk. Voor de liefhebber van details: de jurk, van de hand van de Deense ontwerper Uffe Frank, is gemaakt van bijna 100 jaar oud kant, vervaardigd door Ierse nonnen. Het huwelijksmonogram is ontworpen door koningin Margrethe, die bekend staat om haar artistieke talenten. Het bruidsboeket bevat zoete erwten en als eerbetoon aan het geboorteland van de bruid, Australië, is er eucalyptus in verwerkt. Later wordt het boeket neergelegd op haar moeders graf.

De kinderen

In oktober 2005 wordt de eerste zoon geboren, Christian. Zijn naam is geen verrassing want de traditie wil dat in Denemarken de kroonprinsen om en om Frederik en Christian worden genoemd. In 2007 volgt Isabella, en in 2011 de tweeling Vincent en Josephine.

De kinderen krijgen een ‘zo normaal mogelijke jeugd’ – wat dat dan ook moge betekenen in hun situatie. Ze gaan in elk geval naar een openbare school en krijgen dus geen privé-onderwijs, wat voorheen wel gebruikelijk was in de Deense koninklijke familie. Als het zo uitkomt brengt paps hen naar school of de peuterspeelzaal. Net als onze Oranjes organiseren Frederik en Mary een jaarlijkse fotosessie, zodat het volk kan zien hoe het kroost zich ontwikkelt. Daar staat dan tegenover dat de pers de privacy moet respecteren. Toen in 2008 een fotograaf een blote Christian fotografeerde – de peuter was lekker aan het rennen op het strand – waren de rapen gaar. De foto’s moesten worden vernietigd.

Meest stijlvol

Koningin Máxima en prinses Mary zijn even oud, hebben geen van tweeën blauw bloed en vertonen – los van hun titel – heel wat overeenkomsten. Niet zo gek dus dat ze nogal eens samen gezien en gefotografeerd worden wanneer er in vorstelijke kringen iets te vieren valt. Beiden storten zich met overgave op goede doelen; Mary maakt zich sterk voor o.a. campagnes tegen huiselijk geweld en vrouwenbesnijdenis.

Hun kledingstijl wordt door vriend en vijand geprezen – in 2014 prijken ze beiden op de Best-Gekleed-Lijst van Vanity Fair. Lezers van Het Britse blad ‘Hello!’ hebben Mary dit jaar zelfs uitgeroepen tot meest stijlvolle royal.

‘Maz’

Ze zijn ‘koninklijk, maar gewoon, en hun chemie is echt’, oordeelde de jorunalist Jane Wheatley, die in 2013 voor de Sydney Mornng Herald een paar uur met Frederik en Mary mocht doorbrengen tijdens een fotoshoot. Ze schrok in eerste instantie een beetje van de eisen. Nee, ze mocht niet met de prinses alleen spreken en geen vraag stellen over de troonopvolging. Ze moest de royals aanspreken met ‘Your Royal Highness’ of in de derde persoon (‘mist de Prinses Australië’?) maar het werd al snel ‘u’ en daar viel niemand over. En net als ieder getrouwd stel toonden Frederik en Mary vol trots hun (aangepaste) paleis, en dat was meteen een ijsbreker. Wheatley was aangenaam verrast om te zien hoe ze enerzijds zichzelf blijven en tegelijk het beeld in stand houden dat het publiek nu eenmaal eist van de monarchie. Na de fotoshoot verscheen de prinses in jeans, sneakers en een pluizige roze trui. Ze zag eruit als een ‘cool mum’, klaar voor naschoolse thee en huiswerk.

En, o ja, de prins noemt zijn vrouw ‘Maz’. Daarmee de Australische gewoonte overnemend dat geen naam te kort is om te kunnen worden afgekort.

Door: Anneke Verhoeven

Bron foto's: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: