BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning op zijn best bij werkbezoeken

Koning Willem-Alexander is op zijn best bij onaangekondigde werkbezoeken. Dat bleek donderdag weer in Hengelo waar de koning een door het Oranje Fonds gesteund project van de stichting Informele Zorg Twente bezocht.

Koning Willem-Alexander wist met een paar kwinkslagen, een grapje ten koste van zichzelf en gerichte vragen iedereen op zijn gemak te stellen. Tijdens het werkbezoek deed hij in korte tijd veel informatie op over de ondersteuning die jonge mantelzorgers krijgen van zogenoemde ervaringsmaatjes. "Heel boeiend", oordeelde de koning na afloop.

Uitgangspunt van het project is dat de jongeren ook kind kunnen zijn ondanks de moeilijke omstandigheden thuis. De koning sprak met jonge mantelzorgers en hun ervaringsmaatjes. Zo vertelde een jong ventje de koning over zijn vader die de ziekte van Parkinson heeft. Hij brengt zijn vader koffie, helpt hem met eten, maar kan zelf ook aandacht gebruiken. Dankzij de koppeling aan een ervaringsmaatje, iemand die weet hoe het is om in zo'n situatie te verkeren, is er ondersteuning en aandacht.

"We zijn vorige week naar het museum geweest en gaan volgende week vissen", vertelde de jongen onbevangen. Met zijn maatje kon hij plezier hebben en praten. "Mijn vader zit vooral veel op de bank", zei hij heel zakelijk. De koning had meteen een klik met hem. "Mijn vader had ook parkinson, dat weet je misschien. Het is heel dapper van je", zei Willem-Alexander.

Bij onaangekondigde werkbezoeken is de te bezoeken organisatie wel op de hoogte van de komst van de koninklijke bezoeker. Er heeft ook al vooroverleg plaatsgevonden en er is een verkenningsbezoek geweest. De Rijksvoorlichtingsdienst en de koninklijke beveiliging komen vooraf kijken, er zijn afspraken gemaakt over de gesprekspartners van de koning en over het tijdschema.

Om het geheel meer ontspannen en natuurlijk te laten verlopen, wordt echter niet aan iedereen verteld wie er op bezoek komt. Van een koninklijk bezoek willen mensen nog wel eens nerveus worden. Dan helpt het te zeggen dat de burgemeester wordt verwacht. Als op het uur U dan opeens koning of koningin verschijnt, is er voor zenuwen geen tijd meer. Willem-Alexander grapte daar ook in Hengelo over: het gezelschap vond het natuurlijk jammer dat het gesprek niet met de burgemeester maar met hem zou zijn. Alom gelach, en het ijs was gebroken.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook