BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning viert 200 jaar koninklijke onderscheidingen

Koning Willem-Alexander was maandag in het Nationaal Militair Museum te Soest aanwezig bij het symposium Moed, talent en maatschappelijke verdiensten. De koning nam er het jubileumboek over 200 jaar koninklijke onderscheidingen in ontvangst.

Artiesten, kunstenaars, sporters, wetenschappers, politici, militairen en vele vrijwilligers hebben er ooit een opgespeld gekregen: een lintje. De koninklijke onderscheidingen bestaan inmiddels tweehonderd jaar. Met een symposium maandagmiddag in het Nationaal Militair Museum in Soest wordt stilgestaan bij het jubilerende decoratiestelsel.

Koning Willem-Alexander is 'Grootmeester van de Nederlandse ridderorden'. Zijn voorvader koning Willem I stond twee eeuwen geleden aan de basis van de jaarlijkse lintjesregen. Het fenomeen onderscheidingen bestond toen echter al langer.

De zogenoemde Doggersbankmedaille was de eerste Nederlandse onderscheiding die aan een lint werd gedragen. Deze draagmedaille werd op voorstel van stadhouder prins Willem V toegekend naar aanleiding van de Slag bij de Doggersbank op 5 augustus 1781. De onderscheiding ging naar matrozen en officieren die meededen aan deze zeeslag tegen Engeland.

Schouderklopje

Koning Lodewijk Napoleon besloot in 1806 de 'Orde van de Unie' in te stellen. Dat wordt beschouwd als de eerste officiële ridderorde. Na het verslaan van Napoleon stelde de nieuwe koning Willem I in 1815 de Militaire Willems-Orde (voor dapperheid) en de Orde van de Nederlandse Leeuw in. Het waren beloningen voor opmerkelijke verdiensten, en stonden los van de adelstand.

In 1892 kwam daar de derde Nederlandse ridderorde bij: de Orde van Oranje-Nassau. Deze was vooral bedoeld om mensen uit lagere klassen een koninklijk schouderklopje te kunnen geven. In het stelsel sloop echter een automatisme. Zo kregen veel functionarissen na een dienstverband van veertig jaar automatisch een lintje.

Vrijwilligers

In 1994 is het decoratiestelsel grondig herzien, en werd het losgekoppeld van maatschappelijke status en gewerkte jaren. Lintjes werden voortaan verdeeld over alle lagen van de bevolking. Sinds die tijd is het aantal decoraties langzaam gestegen. Er worden nu zo'n 5000 lintjes per jaar opgespeld. De meeste mensen, vooral vrijwilligers, worden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Onze verslaggever Arjan was op locatie en maakt een reportage over 200 jaar koninklijke onderscheidingen. Zaterdag in Blauw Bloed!

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: