BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima bij uitreiking Prix de Rome 2015

Koningin Máxima is donderdagmiddag 17 december aanwezig bij de uitreiking van de Prix de Rome 2015 in de Appel arts centre in Amsterdam. Drie beeldend kunstenaars en een kunstenaarscollectief zijn voor deze prijs genomineerd.

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Lodewijk Napoleon introduceerde de prijs in 1808 in Nederland. Het doel van de prijs is getalenteerde beeldend kunstenaars te signaleren, hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Beeldend kunstenaars Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus en het kunstenaarscollectief Foundland, bestaande uit Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi, zijn voor de Prix de Rome 2015 genomineerd. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt de prijs namens de jury aan de winnaar uit.

De genomineerde kunstenaars zijn begin dit jaar, tegelijk met zeventig andere kunstenaars, voorgedragen door een brede groep professionals uit de kunstwereld en vervolgens geselecteerd door een internationale jury. Sinds 2005 vinden in een periode van vier jaar steeds een editie architectuur plaats en twee edities beeldende kunst. Sinds januari 2013 is de organisatie en financiering in handen van het Mondriaan Fonds.

De tentoonstelling met het werk van de genomineerde kunstenaars is van 20 november 2015 tot 17 januari 2016 te zien in de Appel arts centre.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: