BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Albert verliest rechtszaak

De Franse rechter heeft ten onrechte een boete opgelegd aan Paris Match voor het onthullen van het bestaan van een buitenechtelijke zoon van prins Albert van Monaco. Dat heeft het Europese Hof van de Mensenrechten in Straatsburg dinsdag bepaald. De onthulling was in het publiek belang zo luidde het oordeel.

Prins Albert had in 2005 in Frankrijk een zaak aangespannen tegen Paris Match. Dit nadat het weekblad onthulde dat Albert een buitenechtelijke zoon had bij de Frans-Togolese stewardess Nicole Coste. Albert vond die onthulling een schending van zijn privéleven en de Franse rechter ging daarin mee. Paris Match moest een boete betalen van 50.000 euro, maar ging in beroep in Straatsburg en won daar twee keer achtereen.

De uitspraak dinsdag was in het beroep dat Frankrijk tegen een eerdere terechtwijzing door het hof had ingesteld. Het bekendmaken van het bestaan van de in 2003 geboren Alexandre was van belang vanwege de opvolgingsregels in het vorstendom. Die sluiten buitenechtelijke kinderen uit van troonopvolging. Albert had zelf overigens al snel na de publicatie erkend een zoon te hebben. Kort daarna moest hij ook toegeven eveneens een buitenechtelijke dochter te hebben, Jazmin Rotolo.

De privacyregels in Frankrijk zijn strenger dan in de meeste andere Europese landen en de Grimaldi's van Monaco zijn al vaker met succes in Frankrijk naar de rechter gestapt als publicaties in Franse media hun niet bevielen. Dit keer echter oordeelde de Europese rechter dat de privacy niet beschermd hoefde te worden.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: