BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Deense koninklijke wijn uit de kelder

Aan het Deense hof zijn de voorbereidingen al begonnen voor de nieuwjaarsreceptie en het diner dat koningin Margrethe op Nieuwjaarsdag geeft in het koninklijk paleis in Kopenhagen. Uit de kelder van het nabijgelegen Rosenborg Slot is de wijn opgehaald die traditioneel bij het nieuwjaarsdiner wordt geschonken.

Het is een wijn met een lange geschiedenis. De zogenoemde Rosenborg-wijn wordt al sinds 1598 geserveerd bij nieuwsjaarontvangsten. Koning Christian IV is ermee begonnen. De wijn is afkomstig uit Baberach aan de Rijn in Duitsland en werd aanvankelijk in houten vaten opgeslagen. Sinds 1729 stonden die vaten in de kelder Rosenborg, waar tegenwoordig ook de kroonjuwelen worden bewaard.

De vaten zijn inmiddels vervangen door flessen zo meldt weekblad Billed Bladet, en met het huidige gebruik van de wijn is de voorraad voldoende om nog driehonderd jaar vooruit te kunnen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: