BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Willem-Alexander legt krans bij NAVO

Koning Willem-Alexander is zijn bezoek aan de NAVO donderdag begonnen met een kranslegging bij het herdenkingsmonument van het hoofdkwartier. De vorst legde de krans voor soldaten die tijdens een NAVO-operatie om het leven kwamen.

De koning werd in Brussel ontvangen door de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Ook ontmoet Willem-Alexander in Brussel de Permanente Vertegenwoordigers, die zitting hebben in de Noord-Atlantische Raad, en opperbevelhebber Philip Breedlove. Een rondleiding in het crisiscentrum staat eveneens op de agenda.

Na het bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel reist Willem-Alexander door naar Mons (Bergen), waar hij langsgaat bij het militaire hoofdkwartier van de NAVO. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp reizen met Willem-Alexander mee.

Waardering

De koning heeft tijdens het bezoek zijn waardering uitgesproken voor de militaire verdragsorganisatie en de vele Nederlanders die daarvoor werken. Het staatshoofd liet zich bijpraten over de internationale veiligheidssituatie en de rol van de NAVO daarin.

Daarbij werd duidelijk dat de NAVO aan belang wint vanwege de bedreigingen van onze grenzen, zowel in het oosten als het zuiden van Europa, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die de koning vergezelde. Ook de Nederlandse bijdragen aan de NAVO-operaties in Afghanistan en Kosovo kwamen ter sprake.

Hoewel het wel eens eerder is voorgekomen sprak Koenders van een 'uniek en belangrijk bezoek', ook omdat Nederland een van de stichtende landen van de NAVO is.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: