BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Máxima opent Schmidt Zeevis Rotterdam

Koningin Máxima heeft dinsdag 8 december de officiële opening verricht van het nieuwe pand van Schmidt Zeevis Rotterdam, een landmark in de vorm van een zeeschip langs de A20 in Rotterdam. Als openingshandeling liet zij met een telegraaf de originele stoomhoorn fluiten van de SS Nieuw Amsterdam.

De koningin vierde de opening met een persoonlijke samenkomst met de 150 medewerkers en met relaties van de Schmidt Zeevis. Máxima kreeg van de directeuren Jos van Vuren en Marcel van Breda een persoonlijke rondleiding door de kombuis, de keuken, de fileerderij, de vriescellen en de winkel van Schmidt Zeevis. Daarbij werd zij vergezeld door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland. Daarna toostte Máxima met alle aanwezigen op een behouden vaart en ging ze bij haar afscheid op de foto met alle medewerkers.

Voor Jos van Vuren en Marcel van Breda was het koninklijk bezoek een derde droom die uitkwam, nadat met de overname van Schmidt Zeevis in 2012 en de nieuwbouw dit jaar al twee eerdere dromen uitkwamen. ,,Je mag dus durven dromen. We zijn enorm trots dat koningin Máxima ons nieuwe pand opent. Dit laat zien hoezeer ons koningshuis begaan is met bedrijven die al bijna honderd jaar hun stempel op de Nederlandse economie drukken en die kwaliteit als handelsmerk dragen. Onze wagens rijden nu al regelmatig naar de koninklijke paleizen om vis af te leveren en dat hopen we ook de komende jaren te blijven doen," aldus de twee.

Volle kracht

Tijdens de opening haalde Máxima de hendel van een echte telegraaf over om met volle kracht vooruit te gaan. Daarmee bediende ze de stoomhoorn van de SS Nieuw Amsterdam uit 1938, ooit het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) en volgens verzamelaar Faas Strik het mooiste schip ooit gebouwd. Het geluid was tot tientallen kilometers in de omtrek te horen. Vorige week werd het pand letterlijk in het water gezet. Eigenlijk een omgekeerde 'tewaterlating'.

Ook het door architecten Nico Alsemgeest en Albert Jan Braakman ontworpen pand van Schmidt Zeevis heeft de vorm van een schip, dat aan een binnenhaven ligt afgemeerd. De bijna honderdjarige vishandel zat sinds 1916 in het centrum van Rotterdam, maar groeide daar uit zijn jasje. In de nieuwbouw groeit Schmidt Zeevis van 3000 naar 8000 vierkante meter. Bovendien kunnen de vrachtwagens van de vishandel de honderden restaurants en hotels, zeecruiseschepen, superjachten en luchthavens voor de export sneller bedienen. In het pand is ook de populaire viswinkel gevestigd.

Zie zaterdag een reportage over de opening door koningin Máxima in de uitzending!

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: