BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Strijd om portet koning Felipe

De plaats van het portret van koning Felipe in de raadszaal van Pamplona is inzet van een rechtszaak. Burgemeester Joseba Asirón besloot meteen na zijn verkiezing dit voorjaar om de afbeelding van het staatshoofd samen met onder meer de Spaanse vlag te verbannen naar een plek bij de achtermuur.

Uit het zicht, en in overeenstemming met zijn opvattingen over de monarchie en de staatsinrichting. De plek van vlag en koninklijk portret zijn echter bij wet geregeld. Die schrijft voor dat beide een voorname plaats moeten hebben in rechts- of raadszaal, zoals in Pamplona tot mei van dit jaar ook het geval was.

Het besluit van de burgemeester is dan ook aangevochten door de regeringsvertegenwoordiger in Navarra, waarvan Pamplona de hoofdstad is. De rechter moet nu een oordeel vellen over de rechtmatige plaats van het portret van de koning en de vlaggen.

Over portretten van de koning zijn de afgelopen maanden ook in andere delen en steden van Spanje conflicten uitgebroken na verkiezingsoverwinningen van republikeinse partijen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: