BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Thailand klaar voor verjaardag koning

Het ziet er niet naar uit dat koning Bhumibol zaterdag zelf zal deelnemen aan de festiviteiten ter gelegenheid van zijn 88e verjaardag. De zieke Thaise vorst, de langst regerende monarch ter wereld, verschijnt nog maar hoogst zelden in het openbaar. De traditionele militaire verjaardagsparade moest het donderdag ook zonder zijn aanwezigheid stellen.

Het was jarenlang gebruik dat de jarige koning in Bangkok vanaf het paleisbalkon een toespraak hield, maar ook daartoe is Bhumibol niet meer in staat. De regering heeft ook nog geen plannen bekendgemaakt voor de viering van zijn 70-jarig regeringsjubileum in juni 2016. Tien jaar geleden bij het diamanten jubileum waren er uitgebreide feestelijkheden, met tal van buitenlandse gasten, maar zo'n feest lijkt nu uitgesloten.

Volgende week vrijdag is er een fietstocht ter ere van de koning, geleid door kroonprins Vajiralongkorn die in augustus ook voorop reed in een soortgelijke tocht voor zijn moeder koningin Sirikit. In heel Thailand hebben zich meer dan 600.000 mensen opgegeven voor de 'Bike for Dad' tocht. In Bangkok is de route 29 kilometer en hebben zich bijna 100.000 Thai aangemeld.

De verjaardag van de koning is in Thailand ook vaderdag.

Elizabeth feliciteert koning Bhumibol

Koningin Elizabeth II heeft een gelukstelegram gestuurd naar de Thaise koning Bhumibol Adulyadej, die zaterdag zijn 88e verjaardag viert. Dat heeft de Britse ambassade in Bangkok vrijdag bekendgemaakt. Het is gebruikelijk dat staatshoofden elkaar zulke boodschappen sturen, vooral wanneer een verjaardag ook een nationale feestdag is.

"Het is mij een genoegen Uwe Majesteit mijn hartelijke gelukwensen te sturen ter gelegenheid van uw 88e verjaardag. Na meer dan 400 jaar vriendschap, worden de bijzondere betrekkingen tussen onze volkeren en landen steeds sterker, en stuur ik U mijn beste wensen voor een goede gezondheid en geluk”, aldus Elizabeth.

De Thaise koning is de langst regerende monarch ter wereld. Hij zit sinds juni 1946 op de troon. Koningin Elizabeth volgt op gepaste afstand, zij regeert sinds 1952.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: