BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweedse royals maken zich op voor uitreiking Nobelprijzen

De Zweedse koninklijke familie bereidt zich voor op één van de hoogtepunten van het jaar: de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijzen door koning Carl Gustaf. Het hele koninklijke gezin wordt in het Concertgebouw in Stockholm verwacht voor de plechtigheid.

Voor prinses Sofia is het de eerste keer dat ze bij de ceremonie aanwezig is. De Zweedse vrouwenbladen kijken dan ook al reikhalzend uit naar haar kleding en diadeem. Sofia is evenals kroonprinses Victoria in verwachting, dus modejournalisten zijn de afgelopen dagen al zo vriendelijk geweest om tips te geven voor hun avondkleding.

Behalve de prijsuitreiking in Konserthuset is er donderdagavond het galadiner in het stadhuis van Stockholm. Ook daar wordt de hele familie verwacht en heeft iedereen een taak bij het begeleiden van de laureaten. Een dag later is er nog een diner, maar dan aangeboden door de koning zelf in het Koninklijk Paleis en dan alleen voor de winnaars.

Eén Nobelprijs wordt donderdag niet in Zweden uitgereikt. Dat is de Nobelprijs voor de Vrede. Die wordt toegekend in Noorwegen, in aanwezigheid van de Noorse koninklijke familie. Die heeft dan eerder op de dag al de Tunesische prijswinnaars in audiëntie ontvangen, terwijl kroonprinses Mette-Marit ook aanwezig is bij het Save the Children vredesprijsfeest. 's Avonds is de koninklijke familie bij het Nobel-banket in het Grand Hotel in Oslo.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: