BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Albert en Charlène steken boot in brand

Prins Albert van Monaco en zijn echtgenote Charlène hebben maandagavond een vissersboot in brand gestoken. Daarmee eerden ze Sainte Dévote, de patroonheilige van Monaco.

Na een kerkdienst die in het teken stond van Sainte Dévote, een christelijke martelaar die in de vierde eeuw werd gedood, hielpen Albert en Charlène de boot in brand te steken. Die traditie wordt sinds 1924 in ere gehouden.

Volgens de overlevering wisten christenen het lichaam van Sainte Dévote te bemachtigen en stuurden ze het per boot naar Afrika in de hoop dat ze daar een christelijke begrafenis zou krijgen. Een duif begeleidde de boot echter naar Monaco, dat sindsdien zou worden beschermd door Sainte Dévote.

Monaco eert de patroonheilige jaarlijks met een nationale feestdag, op 27 januari. Aan de vooravond daarvan wordt een vissersboot in brand gestoken, als herinnering aan St. Dévote’s laatste reis.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: