BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Blauw Bloed bezoekt huisarchief van de Oranjes

Nooit eerder gingen de deuren van het Koninklijk Huisarchief bij Paleis Noordeinde zo royaal open als nu. Nooit eerder werden koninklijke objecten op deze wijze getoond. Want speciaal voor Blauw Bloed toont de directeur van het archief ons de komende weken een bijzonder voorwerp.

Op zaterdag 16 januari start Blauw Bloed met een gloednieuwe miniserie. Iedere uitzending kunt u genieten van een reportage over het Koninklijk Huisarchief. Wij kregen namelijk de kans bijzondere beelden te draaien van de historische collectie van de Oranjes.
 
Velen denken bij het Koninklijk Huisarchief aan kronen, koetsen en de inhuldigingsmantel maar het houdt nog veel meer in. Directeur Flip Maarschalkerweerd vertelt in de serie over de andere bijzondere stukken waaronder het klavertje dat koning Willem I plukte op het slagveld bij Waterloo en een brief van de Engelse koningin Victoria aan een jonge Wilhelmina vlak voor haar inhuldiging.
 
Koning Willem I stelt in 1825 het Koninklijk Huisarchief in om de archieven, de bibliotheek en historische collecties van het Huis Oranje-Nassau centraal te beheren. In 1895 besluit koningin Emma het archiefgebouw in de tuin van Paleis Noordeinde te vestigen en dat is waar het archief vandaag de dag nog te vinden is.
 
Deze week in de serie over het huisarchief van de Oranjes een kistje met een wonderlijke inhoud:

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook