BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Cristina definitief vervolgd voor belastingfraude

De rechtbank in Palma heeft vrijdag bekendgemaakt dat prinses Cristina niet wordt ontslagen van rechtsvervolging. De zus van koning Felipe wordt beschuldigd van het faciliteren van de belastingontduiking door haar man Iñaki Urdangarín, die samen met nog een aantal anderen ook terechtstaat op Mallorca. Het paleis liet weten de beslissing van de rechters te respecteren.

De rechtbank publiceerde vrijdag een 85 pagina's tellend document waarin wordt uitgelegd waarom de prinses niet vrijuit gaat. De advocaten van Cristina én het ministerie van Financiën vonden dat vervolging niet nodig was. Ze deden daarbij een beroep op jurisprudentie van het Spaanse hooggerechtshof.

Dat had in een andere zaak bepaald dat een aanklacht niet in behandeling genomen hoefde te worden als die alleen afkomstig was van een niet-betrokken burgerlijke partij en bijvoorbeeld niet van de belastingdienst. Dat is namelijk het geval bij Cristina, die is aangeklaagd door de anti-corruptiegroepering 'Schone Handen'.

Niet van toepassing

Bij de opening van de rechtszaak begin deze maand hadden de raadsman van de prinses en de vertegenwoordiger van het ministerie betoogd dat de jurisprudentie ook van toepassing was op Cristina. De drie rechters vonden echter van niet. Cristina moet nu later dit jaar - het proces duurt tot juni en zij is de laatste van de verdachten die terechtstaat - weer in het beklaagdenbankje verschijnen.

Volgens waarnemers is de beslissing van de rechtbank zowel goed als slecht voor het koningshuis. Goed omdat er geen twijfel is dat de prinses een voorkeursbehandeling krijgt en slecht omdat ze de komende maanden door het proces in de schijnwerpers blijft staan.

Het proces wordt op 9 februari voortgezet.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: