BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Felipe tot ongewenst persoon verklaard

De gemeenteraad van het Catalaanse dorp Breda heeft koning Felipe unaniem tot persona non grata verklaard. Dat meldt het dagblad El País. De vorst is ongewenst omdat hij het symbool is van een staat die de vrije wilsbeschikking van de inwoners van Catalonië in de weg staat.

Ook andere leden van de koninklijke familie hoeven hun gezicht niet te laten zien in Breda, een gemeente met bijna 3800 inwoners in de provincie Girona. De links-republieinse partij van Catalonië ERC heeft er de meerderheid, maar ook de overige raadszetels worden bezet door partijen die voorstander zijn van onafhankelijkheid van Catalonië.

De monarchie vertegenwoordigt volgens de gemeenteraad bovendien een instelling die haaks staat op het beginsel van gelijkheid van alle burgers, of het nu in Catalonië of in 'buurland' Spanje is.

De ERC heeft zitting in het Spaanse parlement, maar alleen om de losmaking van de autonome regio te bespoedigen. Aan de consultatieronde van de koning met de politieke partijen over de vorming van een regering doet de groepering uit principe niet mee. De koning wordt niet als zodanig erkend.

Bron:ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: