BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning bij 75e herdenking Februaristaking

Koning Willem-Alexander is 25 februari in Amsterdam aanwezig bij de 75e herdenking van de Februaristaking van 1941. Tijdens deze tweedaagse actie legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij honderden Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd.

Elk jaar is er een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, waar toespraken worden gehouden. Dit jaar voeren onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en acteur Joost Prinsen het woord.

Na de toespraken begeleidt de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezoekt hij op het plein een openluchtfototentoonstelling over de razzia van 1941. In februari 1991 waren toenmalig koningin Beatrix en prins Claus bij de vijftigste herdenking van de Februaristaking.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: