BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Felipe gaat moeilijke tijd tegemoet

Koning Felipe heeft afgelopen weekeinde wellicht niet goed geslapen. Amper anderhalf jaar na het begin van zijn koningschap staat zijn positie onder vuur zonder dat hij er zelf invloed op kan uitoefenen.

Felipe moet de komende maanden lijdzaam toezien hoe het drama zich ontwikkelt, in de hoop dat hij aan het einde nog op de troon zit en nog koning is van hetzelfde land als nu.

Persoonlijk zal Felipe het meest betrokken zijn bij het proces dat maandag begint in Palma de Mallorca en waar zijn zus prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarín terecht staan voor een waslijst aan vergrijpen, waaronder misbruik van macht, belastingontduiking en witwassen.

Felipe heeft de afgelopen vier jaar zijn uiterste best gedaan om de afstand tussen hem en zijn in opspraak geraakte familieleden zo groot mogelijk te maken. Vorig jaar ontnam hij hen zelfs de titel van 'hertogen van Palma de Mallorca', tot verbittering van Cristina die zich, aldus haar vrienden tegen Spaanse media, door haar broer in de steek gelaten voelde.

Zorgen moet Felipe zich ook maken over de ontwikkelingen in Catalonië, waar ter elfder ure nieuwe regionale verkiezingen zijn voorkomen. De coalitie 'Samen voor ja' (ja tegen de onafhankelijkheid) heeft toch een akkoord kunnen bereiken met de ultralinkse partij CUP. Met dit akkoord kan er nu een regering worden gevormd die Catalonië in sneltreinvaart wil losweken uit Spanje.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: