BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

'Koning Salman geeft IS een signaal'

Met de executie van 47 mannen die wegens terrorisme waren veroordeeld, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr, heeft koning Salman van Saudi-Arabië een boodschap willen afgeven. Die luidt dat het land bereid is alle middelen in te zetten om af te rekenen met tegenstand, of die nu komt van de sjiitische minderheid in eigen land of van terreurgroep Islamitische Staat. Dat zegt de Duitse deskundige Guido Steinberg tegen het persbureau DPA.

Volgens Steinberg is de massa-executie vooral een signaal aan IS, dat in buurland Irak is opgerukt tot de grenzen van het Saudische koninkrijk, en aan de sympathisanten van IS in Saudi-Arabië.

Hij noemt het wrang dat ook Nimr is omgebracht, omdat die alleen vreedzame protesten organiseerde tegen de regering van Salman. De geestelijke werd daarvoor meermalen gearresteerd, de laatste keer in 2012. Die aanhouding leidde uiteindelijk tot zijn terdoodveroordeling.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: