BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Sonja bezoekt slachtoffers lawine Spitsbergen

Koningin Sonja is donderdag en vrijdag op Spitsbergen om te praten met de families die vorige maand zijn getroffen door een dodelijke lawine aan de rand van de hoofdplaats Longyearbyen. Ook heeft de Noorse koningin ontmoetingen met de vele vrijwilligers die na de sneeuwverschuiving op 19 december in actie kwamen.

Door een zware storm, de hevigste in decennia, kwam de sneeuw op de zogenaamde Sukkertoppen in een lawine naar beneden en bedolf een aantal huizen aan de voet van de berg. Twee mensen kwamen om het leven en er was nog dagen gevaar van nieuwe lawines. De gouverneur van het door Noorwegen bestuurde Spitsbergen liet andere huizen uit voorzorg evacueren.

Koningin Sonja praat in Longyearbyen met vertegenwoordigers van het Rode Kruis, de plaatselijke overheid, het ziekenhuis, brandweer en andere reddingsdiensten die lange tijd in de weer zijn geweest om naar slachtoffers te zoeken en de bedolven huizen sneeuwvrij te maken. In een kerk heeft ze vrijdag een besloten bijeenkomst met de families van de slachtoffers.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: