BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Filip staat alleen bij mis voor overleden familieleden

Koning Filip en koningin Mathilde van België zijn woensdag aanwezig bij de mis ter nagedachtenis aan de gestorven leden van het koningshuis. Ieder jaar wordt op 17 februari een speciale dienst gehouden in de Onze Lieve Vrouwekerk in Laken. Voorgaande jaren was een groot deel van de familie aanwezig maar dit jaar staat het koningspaar vrijwel alleen.

De ouders van Filip, Albert en Paola ontbreken en ook zijn broer Laurent en zus Astrid zijn niet aanwezig.

In december van vorig jaar bevond Filip zich in eenzelfde situatie. Met kerst nodigde hij zijn familie uit voor het jaarlijkse kerkconcert in het Koninklijk Paleis maar iedereen liet afweten.

Zijn broer prins Laurent was de afgelopen maanden in opspraak om het feit dat hij duizenden euro's aan privékosten gedeclareerd had bij de Belgische staat. Dat Laurent niet dol is op zijn familieleden steekt hij niet onder stoelen of banken. Vorig jaar vertelde hij in een interview dat zijn familie zou lijken op de Stasi, de inlichtingen- en veiligheidsdienst van de DDR: "Koning Boudewijn en koning Albert, dat was de Stasi, en nu mijn broer Filip koning is, gaat hij dezelfde weg op." De band tussen koning Filip en zijn vader Albert is ook al jaren niet goed.

De mis wordt sinds 1935 elk jaar gehouden rond 17 februari, de sterfdag van koning Albert I. Hij kwam een jaar eerder om het leven door een val bij een klimpartij in de Ardennen.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: