BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning eerder terug van skivakantie

Koning Willem-Alexander onderbreekt donderdag zijn skivakantie. Vanuit het Oostenrijkse Lech komt hij naar Amsterdam voor de herdenking van de Februaristaking.

De Februaristaking wordt donderdag voor de 75e keer herdacht in Amsterdam. Tijdens deze tweedaagse actie in 1941 legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia’s waarbij honderden Joodse mannen door de Duitse bezetters werden opgepakt en afgevoerd.

Bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein is een ceremonie en worden toespraken gehouden. Na die toespraken begeleidt Willem-Alexander oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezoekt hij op het plein een openluchtfototentoonstelling over de razzia van 1941.

Toenmalig koningin Beatrix en prins Claus woonden in februari 1991 de vijftigste herdenking van de Februaristaking bij.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: