BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima opent Outsider Art Museum

Koningin Máxima opent woensdag 16 maart het Outsider Art Museum in Hermitage Amsterdam. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bekend.

Het Outsider Art Museum toont onconventionele werken van kunstenaars zonder kunstopleiding. Zij zijn buiten het professionele kunstcircuit actief, een aantal van hen heeft een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Het nieuwe museum kwam tot stand door samenwerking tussen het Dolhuys, museum van de geest uit Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en de Hermitage Amsterdam.

In Outsider Art zijn werken van Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars te zien. Eén van de beroemdste is de Japanse Shinichi Sawada, hij exposeerde zijn keramische beelden op de Biënnale van Venetië in 2013.

Máxima krijgt na het verrichten van de openingshandeling een rondleiding door Outsider Art. Daarnaast bezoekt de koningin een aantal kunstenaars in hun ateliers. Deze worden geleid door Cordaan en zijn samen met een galerie en artotheek gevestigd in de Hermitage.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: