BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Kritiek op reisplannen Mary en Frederik

Kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary vertrekken 28 februari met een Deense handelsmissie naar Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Op 2 en 3 maart vervolgt het kroonprinselijk paar van Denemarken de reis naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Dit maakte het Deense hof donderdag bekend.

Deense ministers vergezellen Frederik en Mary tijdens hun reis naar het Midden-Oosten. De Deense delegatie bestaat uit 44 bedrijven en verschillende belangenorganisaties op het gebied van industrie, landbouw, voedsel en gezondheidszorg. In Saudi-Arabië nemen de kroonprins en kroonprinses deel aan een reeks activiteiten die als doel hebben de handel tussen beide landen te bevorderen.

Vorige maand, nog voordat de reis naar het Midden-Oosten officieel was aangekondigd, klonk in de Deense media al felle kritiek op de reisplannen van Frederik en Mary. De linkse politieke partij Enhedslisten vindt het 'schandalig' en is van mening dat het streng islamitische land hoe dan ook geen officieel bezoek van het kroonprinselijk paar verdient. "Saudi-Arabië is een wrede dictatuur waar aanhangers van de democratie zweepslagen krijgen, dissidenten worden onthoofd en prinsen miljoenen overmaken aan Islamitische Staat en andere extremisten", zei een woordvoerder van de partij.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: