BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

'Prins Philip jaagde schoonmoeder weg uit paleis'

Prins Philip wist in de jaren vijftig wel raad met een schoonmoeder die na de dood van haar man koning George VI geen trek had om te verhuizen uit Buckingham Palace. Tijdens een koude wintermaand gaf hij het paleispersoneel opdracht om de centrale verwarming in haar vertrekken lager te draaien. Binnen een week verkaste de koningin-moeder naar Clarence House, een goede 400 meter verderop.

De boude bewering is woensdagavond gedaan tijdens het eerste deel de documentaire 'Inside Buckingham Palace' die werd uitgezonden door Channel 5. De tweedelige televisieserie is gemaakt ter gelegenheid van de aanstaande negentigste verjaardag van koningin Elizabeth en aan het woord komen 'paleis insiders'. Die laten ook wilde verhalen en geruchten die de afgelopen 64 jaar circuleerden over de bewoners van 's werelds bekendste koninklijke residentie niet onbesproken.

Koningin-moeder Elizabeth verhuisde halverwege 1953, ruim een jaar na het overlijden van haar man samen met dochter prinses Margaret naar Clarence House. Dat tijdstip alleen al, strookt niet met de bewering dat Philip zou zijn overgegaan tot zo'n drastische maatregel. Hij stond immers zelf ook niet te trappelen om Clarence House, waar hij zelf met de nieuwe koningin Elizabeth woonde, in te ruilen voor het immense Buckingham Palace.

In de documentaire wordt ook gespeculeerd over buitenechtelijke relaties van prins Philip, die vooral in de jaren vijftig en zestig, toen zijn vrouw het te druk had met staatszaken, elders vertier zou hebben gezocht. Bewijzen daarvoor zijn nooit geleverd maar de verhalen hebben de prins tot late leeftijd achtervolgd. Alleen nu hij bijna 95 jaar en volgend jaar zijn 70-jarig huwelijk met Elizabeth kan vieren, worden die geruchten ongeloofwaardig gevonden.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: