BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Bernhard 'super trots' op opbrengst Hollandse 100

Prins Bernhard was zondag tevreden over het geld dat bijeen is gebracht met schaatsen en fietsen bij De Hollandse 100, de oer-Hollandse winterduathlon die in het teken staat van serieus onderzoek naar lymfklierkanker. Bernhard, die zelf lymfklierkanker heeft gehad, is één van de initiatiefnemers van het evenement dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden.

"Ik ben supertrots op het bedrag dat we hebben opgehaald", zei Bernhard bij de start van het tien kilometer schaatsen bij FlevOnice in Biddinghuizen. Hij had vooraf geen bepaald gelddoel gesteld, al mikte de organisatie op een half miljoen euro. Daarvan was zondag al 71 procent bereikt. "Ik ben tevreden", aldus de prins.

Hij benadrukte nog eens dat fundamenteel onderzoek naar de ziekte zeer belangrijk is. Met Lymph&Co dat De Hollandse 100 organiseerde, wil hij tegelijk ook aandacht vragen voor lymfklierkanker. Gezien de massale mediabelangstelling was die doelstelling zondag ook gehaald.

De sportieve deelname van prins Bernhard zelf bleef vanwege een scheurtje in zijn knie beperkt tot een stuk fietsen. Het schaatsen moest Bernhard laten schieten. Met zijn vader Pieter van Vollenhoven, die als fotograaf de verrichtingen van zijn familie vastlegde, keek hij vanaf de kant van de schaatsbaan toe. "Als je van bewogen beeld houdt, dan is de foto geslaagd", grapte Pieter na zijn eerste poging om zijn voorbij flitsende zoon prins Floris te fotograferen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: