BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Het huwelijk van Beatrix en Claus

Het is donderdag 10 maart vijftig jaar geleden dat prinses Beatrix en Claus von Amsberg trouwden. Dat het een kille dag was, weten de meeste mensen nog wel. En ook de rookbommen en bordesscene herinnert iedereen zich. Wij maakten een lijstje van zaken die u wellicht vergeten bent:

1. Vermoeiende dagen

Het bruidspaar ziet tegen de huwelijksdag op. Bij de ondertrouw in Baarn, in januari, zegt Beatrix: 'Er wachten ons drukke, vermoeiende, maar heerlijke dagen. Er wordt veel voor ons geregeld, maar u begrijpt dat we vooral samen uitkijken naar de elfde maart.'

2. Hoge temperaturen

Buiten is het koud, maar in de raadszaal van het stadhuis lopen de temperaturen op 10 maart 1966 hoog op. Dat komt door de extra lampen die in het plafond zijn gemonteerd. Het extra licht voorkomt dat fotografen moeten flitsen, maar het wordt ook negen graden warmer!

3. Het Würtembergdiadeem

Beatrix draagt op haar trouwdag het Würtembergdiadeem, hetzelfde diadeem dat Wilhelmina droeg bij haar inhuldiging. Dit diadeem kan op verschillende manieren gedragen worden. Beatrix kiest voor de hoogste uitvoering, met alle parels.

4. De jurk

De motieven van het diadeem komen terug in de bruidsjurk, die is gemaakt van satin au sable. De sleep is vijf meter lang en 2 meter 20 breed. De jurk is ontworpen door het huis Staron in het Franse St. Etienne, dat ook de zijde heeft vervaardigd. Maison Linette in Den Bosch heeft de jurk gemaakt.

5. Het boeket

Het bruidsboeket bestaat uit eucharisbloemen en lelietjes der dalen. De eucharis wordt vaak gebruikt voor bruidsboeketten, omdat hij zo goed tegen de warmte kan. Het boeket is samengesteld door de Amsterdamse bloemenzaak Frankenhuyzen en de 18-jarige Dries Leike is er nauw bij betrokken. Deze zelfde Dries zorgt in 1998 voor de bloemenversiering in het Concertgebouw, waar Beatrix haar zestigste verjaardag viert. Prins Claus draagt op zijn trouwdag een camelia in het knoopsgat.

6. De bruidsmeisjes

Prinses Beatrix heeft maar liefst zes bruidsmeisjes, van wie er drie Christina heten: haar eigen zus, prinses Christina, de zus van prins Claus en prinses Christina van Zweden. De andere bruidsmeisjes zijn Lady Elisabeth Anson, jonkvrouwe Joanna E. Röell en jonkvrouwe Eugenie Loudon.

7. De gasten

Natuurlijk zijn er veel koninklijke gasten op het huwelijk. De Belgische koninklijke familie is goed vertegenwoordigd met koning Boudewijn, koningin Fabiola, prins Albert en prinses Paola. De Noorse prins Harald, de Griekse koning Constantijn en zijn vrouw Annemarie, groothertog Jean en groothertogin Josephine-Charlotte uit Luxemburg en de Spaanse troonpretendent Juan Carlos en zijn vrouw Sofia zijn ook naar Amsterdam gereisd. Namens de Britse koninklijke familie wonen prinses Marina van Kent, haar zoon Michael en haar dochter Alexandra (die ook getuige is), met echtgenoot Angus Ogilvy de festiviteiten bij.

8. De politie

Bij de rijtoer door Amsterdam staan 80.000 mensen langs de route, veel minder dan de verwachte kwart miljoen. 10.000 man politie moet de orde bewaren. Naast de Gouden Koets en de Glazen Koets lopen maar twee echte lakeien. De andere mannen in livrei zijn beveiligers.

9. De media

Het huwelijk wordt live uitgezonden op de televisie, maar de techniek is nog niet zo ontwikkeld als nu. De schrijvende pers kan gebruik maken van 52 telefoonlijnen en 8 telexen. Vier fotografen mogen in de Westerkerk op ruim negen meter afstand foto’s maken van het bruidspaar. Deze foto’s worden door een RVD-medewerker op vilten sloffen de kerk uitgebracht en aan een motoragent overhandigd, die ze vervolgens snel naar het laboratorium aan de Wibautstraat brengt.

10.'Lieve Trix, ik ben heel trots op je'

Na afloop van de rijtoer is er een déjeuner-dînatoire in het Paleis op de Dam. Prins Bernhard en Prins Claus spreken de gasten toe. Claus spreekt mooie woorden tot zijn bruid: ‘Mijn liefde voor jou is de afgelopen maanden verrijkt en verdiept;  (…) Lieve Trix, ik ben heel trots op je. Ik ben gelukkig met ons besluit vanaf vandaag een nieuw leven met jou te beginnen.’

door Simone Lamain

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: