BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Iñaki ontkent rol Cristina en koning

Iñaki Urdangarín, de echtgenoot van de Spaanse prinses Cristina, is donderdag in de rechtbank in Palma op Mallorca stevig aan de tand gevoeld over de bemoeienissen van zijn vrouw met de werkzaamheden van zijn stichting Nóos en de gezamenlijke holding Aizóon.

Iñaki, die onder meer wordt verdacht van fraude en belastingontduiking, vertelde de rechtbank dat hij met Cristina nauwelijks sprak over zakelijke beslommeringen. "We hebben vier jonge kinderen, dan praat je na het werk over andere dingen", aldus Iñaki. Hij deelde met haar alleen het hoogst noodzakelijk, of een zakelijk succes zoals de keer dat Nóos een prijs had gewonnen. "Daar was ik trots op."

Volgens Iñaki heeft zijn schoonvader koning Juan Carlos zich nooit met de dagelijkse gang van zaken van de stichting bemoeid. Dat diens naam soms toch opdook in correspondentie had te maken met de belangstelling van de koning voor bijvoorbeeld het organiseren van de strijd om de America's zeilcup in Valencia. "Hij is nimmer tussenbeide gekomen", stelde Iñaki, die eerder wel had gezegd dat de financiële huishouding en de belastingaangiftes van Cristina werden bekeken door het hof.

Bemiddeling

De stichting Nóos bemiddelde tussen regionale autoriteiten bij het binnenhalen van sportevenementen, waarbij de koninklijke connectie van Iñaki een rol speelde. Nóos berekende de regering van Valencia en de Balearen echter veel meer dan waarvoor werd gepresteerd. Op die manier werden miljoenen extra geïncasseerd, die vervolgens via tal van rekeningen werden weggesluisd.

Iñaki staat daarvoor samen met zijn voormalige zakenpartner Diego Torres en meer dan een dozijn andere verdachten voor de rechter. Prinses Cristina is ook aangeklaagd, voor het meehelpen bij de belastingontduiking door het gebruik van een gezamenlijke rekening van de holding Aizóon. Volgens Iñaki echter heeft zij die rekening nooit gebruikt en heeft ze de daaraan verbonden creditcard nooit in handen gehad. "De betalingen werden geregeld door mijn secretaris."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: