BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Margrethe reikt bijzonder horloge uit

Koningin Margrethe van Denemarken reikt woensdagmiddag weer een bijzonder horloge uit. Eén van de soldaten van de Koninklijke Lijfgarde ontvangt het uurwerk uit handen van de vorstin.

De soldaat is aangewezen door zijn officieren en collega's. Hij krijgt het horloge voor zijn goede diensten en kameraadschap. Met het uurwerk bedankt Margrethe de soldaat ook voor het bewaken van de koninklijke paleizen.

Margrethe heeft de traditie een 'horloge van de koningin' (Dronningens ur) uit te reiken overgenomen van haar vader, koning Frederik IX. Hij deelde in 1970 voor het eerst een uurwerk uit, nadat hij dat jaar daarvoor voor zijn verjaardag een flinke som geld kreeg van de Garde-verenigingen. Frederik besloot van de rente jaarlijks een horloge te kopen en dat uit te reiken.

De overhandiging van het uurwerk vindt jaarlijks plaats rond 11 maart, de geboortedag van de in 1972 overleden koning Frederik.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: