BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Kritiek op werkschuwe Kate

De afwezigheid van Catherine, de vrouw van prins William, bij de traditionele uitreiking van bosjes klavertjes vier, is door Britse media scherp veroordeeld. De hertogin van Cambridge bleef dit jaar liever thuis dan dat ze met haar man naar Hounslow ging om 450 man van de 1st Battalion Irish Guards het Ierse gelukssymbool te overhandigen.

Het is sinds 1901 gebruik dat een vrouwelijk lid van de koninklijke familie op St. Patrick's Day - Sint Patrick is de patroonheilige van Ierland - de 'shamrock sprigs' uitreikt. De Britse koningin-moeder Elizabeth deed dat vaak, maar ook koningin Elizabeth en prinses Anne lieten zich in het verleden niet onbetuigd.

Catherine verscheen er voor het eerst in 2012, een jaar na haar huwelijk. Maar volgens Kensington Palace wilde ze met haar afwezigheid dit jaar onderstrepen dat het geen gewoonte moet worden dat zij het doet. En met de reis naar India en Bhutan in het vooruitzicht besteedt ze haar tijd liever aan haar kinderen George en Charlotte. Prins William, erekolonel van de Irish Guards, zou nu in de Cavalry Barracks de klavertjes overhandigen - voor het eerst dat een man dat (alleen) doet.

De media hebben echter geen begrip voor het besluit van Kate. "Ze heeft dit jaar pas elf keer wat gedaan", bekritiseerde een van de tabloids de als werkschuw omschreven hertogin die pas halverwege april met William naar Azië gaat. Het overslaan van de plechtigheid wordt omschreven als plichtsverzuim.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: