BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Liveblog: dag 2 staatsbezoek Frankrijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag en vrijdag op uitnodiging van president François Hollande een staatsbezoek aan Frankrijk. Het staatsbezoek staat geheel in het teken van het gedeelde verleden en gedeelde waarden als vrijheid en gelijkheid. Verder draait het om verdieping van de banden op economisch, cultureel en Europees gebied.

09:30 - Koningspaar bezoekt getroffen café

Koning en Koningin bezoeken café Le Carillon dat getroffen werd bij aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Er vielen 15 doden in dit café. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima spreken met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners, die bij de aanslag aanwezig waren.

10:00 - Koningspaar ontvangen door burgemeester

De koning en koningin bezoeken de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. In het Hôtel de Ville, het stadhuis, spreken zij over de verbondenheid van Nederland met Parijs.

10:45 - Toespraak koning

De koning geeft in het stadhuis een toespraak over onder andere de aanslagen in Parijs: 'Wij zagen uw tranen, uw pijn, uw geschoktheid in januari en november vorig jaar.'

11:15 - Een busrit

De stad Parijs investeert in duurzaam stadsvervoer om luchtverontreiniging tegen te gaan. Om dit te doen is een aantal elektrische stadsbussen aangeschaft van Ebusco uit Helmond. Het koningspaar krijgt tijdens een busrit in een elektrische bus uitleg over duurzame vervoersoplossingen.

12:00 -De 'innovatieparade'

Het koningspaar bezoekt een ‘innovatieparade’, waar voorbeelden te zien zijn van samenwerkingen tussen Nederlandse en Franse bedrijven op het gebied van vliegtuigbouw, zaadveredeling, food innovation en serious gaming.

Vervolgens bezoeken de koning en koningin NUMA: zij bieden starters hulp en ondersteuning. Meer dan zestig bedrijven hebben zich verzameld om hun uitvindingen aan het koningspaar te tonen. Alle projecten, diensten en vondsten hebben één ding gemeen: ze zijn voortgekomen uit samenwerking tussen Nederlanders en Fransen.

15:30 - Masterclass mode

In het Atelier Néerlandais woont het koningspaar de afsluiting bij van een masterclass mode, waaraan Nederlands en Frans modetalent deelnemen. Het atelier is opgericht als springplank voor Nederlandse creatieve en culturele ondernemers. 

17:00 - Symposium over Europese samenwerking vrede en veiligheid

In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU vindt een symposium plaats over Vrede en Veiligheid in de Europese Unie.

17:30 - Gesprek met de pers

Koningin Máxima vertelt dat ze erg geraakt was tijdens het bezoek aan café Le Carillon. Niet alleen door de verhalen van degenen die betrokken bij de aanslag maar ook door de solidariteit die de wijk daarna toonde.

Ook werd er gevraagd naar prinses Alexia. Zij brak tijdens de skivakantie in Lech haar bovenbeen. Máxima vertelt dat ze elke dag een stapje vooruit gaat. "Het komt wel goed", verzekerde het koningspaar.

 

20:30 - Concert in Petit Palais

De koning en koningin bieden aan president Hollande een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. De contraprestatie in het Petit Palais bestaat uit een concert van sopraan Lenneke Ruiten, begeleid door pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet.

De trappen van het kunstpaleis zijn bedekt met bloemen in de nationale kleuren van beide landen, op de trappen staan uit Nederland overgekomen lakeien in vol ornaat, met fakkels in hun handen. Het portaal is rood-oranje uitgelicht. Ook binnen wacht Hollande een bloemenzee als dankzegging voor de Franse gastvrijheid bij het tweedaagse staatsbezoek dat met het concert wordt afgesloten.

Hollande niet aanwezig

President François Hollande was zelf niet aanwezig bij het concert dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima hem zouden aanbieden als dankzegging voor zijn gastvrijheid tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk. Hollande kwam wel op de afgesproken tijd naar het Petit Palais om afscheid te nemen van het koninklijk paar. Hij had andere verplichtingen.