BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Liveblog: Staatsbezoek Frankrijk

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen donderdag en vrijdag op uitnodiging van president François Hollande een staatsbezoek aan Frankrijk. Het staatsbezoek staat geheel in het teken van het gedeelde verleden en gedeelde waarden als vrijheid en gelijkheid. Verder draait het om verdieping van de banden op economisch, cultureel en Europees gebied.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reizen met het koningspaar mee.

Modejournalist Josine Droogendijk meldt dat de jurk van koningin Máxima van ontwerper Claes Iversen is. Lees hier meer over de outfit van Máxima.

9:00 uur - Arc de Triomphe

Donderdagochtend is het staatsbezoek van start gegaan met een welkomstceremonie bij Arc de Triomphe. De koning en koningin leggen een bloemstuk bij het Graf van Onbekende Soldaat.

09:30 - Ontmoeting Hollande

Na de welkomstceremonie heeft president Hollande de koning en koningin voor een gesprek ontvangen in het Palais de l’Elysée.

De koning bood Hollande onder andere een replica aan van een zeventiende-eeuwse Delfts blauwe tulpenvaas, waarmee hij de traditie van zijn moeder voortzette die ook vaak zo'n kostbare vaas meenam als geschenk. In de vaas waren oranje tulpen geschikt.

10:30 -Musée du Louvre

Het koningspaar en president Hollande bezoeken Musée du Louvre om Rembrandt's huwelijksportretten van Maerten Soolmand en Oopjen Coppit te bezichtigen.

De portretten zijn aangeschaft door Nederland en Frankrijk, om onafscheidelijk te tonen aan een groot internationaal publiek, afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum.

14:15 - Ontmoeting Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk

Koning Willem-Alexander spreekt de Nederlandse Gemeenschap in Frankrijk toe in Hôtel Potocki. 'We weten dat u als klein deel van de 37.000 Nederlanders die hier in Frankrijk wonen een grote rol speelt als vertegenwoordigers van Nederland in Frankrijk. Dat ook u dagelijks bijdraagt aan het opbouwen en onderhouden van die hele belangrijke band tussen Frankrijk en Nederland.'

16:45 - Koningspaar in gesprek met jongeren

De koning en koningin bezoeken in de namiddag Halle Pajol, een ontmoetingsplek voor jongeren. Ze spreken met jongeren over tolerantie, vrijheid en gelijkheid. De leerlingen hebben aan educatieprojecten van de Anne Frank Stichting deelgenomen. Het gesprek wordt geleid door oud-voetballer Lilian Thuram, die met zijn Fondation Thuram werkt aan tolerantie.

Het koningspaar biedt de jongeren een bankje als cadeau aan.

20:00 - Staatsbanket in Palais de l’Elysée

President Hollande biedt een staatsbanket aan in het Palais de l’Elysée, waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Jurk en juwelen Máxima

Koningin Máxima draagt bij het staatsbanket een jurkje met goudkleurige bloemen van modehuis Natan. Qua juwelen heeft de koningin gekozen voor de Borneo oorbellen met Borneo broche in het haar. In 1898 ontving Wilhelmina deze juwelen met de op Borneo gevonden diamanten van sultan Mohammed Soleiman van Koetei.

Staatsbezoek aan Frankrijk

Toespraak

Koning Willem-Alexander doet een deel van zijn toespraak in het Frans. De koning spreekt over de vluchtelingencrisis, de aanslagen in Parijs en over het EK: 'Wij hadden natuurlijk graag ook onze sportcultuur met U gedeeld, maar Nederland zal deze zomer niet aantreden tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal in Frankrijk. Helaas!'  Lees hier de gehele toespraak van koning Willem-Alexander.