BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Margrethe blij met koninklijke 'reservebank'

Het Deense koningshuis maakt deze week dankbaar gebruik van de 'reservebank'. Met koningin Margrethe op vakantie en kroonprins Frederik met zijn vrouw op handelsreis in Saudi-Arabië en Qatar, is het aan prins Joachim en echtgenote prinses Marie om in actie te komen.

Dat Joachim deze week stand-in is voor zijn moeder kreeg extra nadruk omdat de prins de ontslagbrief van een minister in ontvangst moest nemen en twee nieuwe bewindslieden beëdigde, een taak die normaal gesproken wordt uitgevoerd door de koningin. Anders echter dan bijvoorbeeld Nederland kent Denemarken een uitgekiend systeem van plaatsvervanging wanneer het staatshoofd op reis is.

Dat begint al met de grondwettelijke verplichting dat altijd één tekenbevoegde troongerechtigde in het land aanwezig is. Margrethe kan alleen met haar zoons Frederik en Joachim samen op pad wanneer haar officieel in Duitsland wonende zus Benedikte naar Kopenhagen komt om op de 'zaak' te passen. En als Benedikte niet beschikbaar is, moet één van de prinsen thuis blijven.

Afgelost

Joachim wordt vrijdag afgelost door zijn broer Frederik, die dan terugkeert uit Qatar. De kroonprins is vervolgens tot zondag 'regent', wanneer koningin Margrethe zelf weer de spreekwoordelijke scepter opneemt. Prinses Marie ondertussen vertegenwoordigt de kroon op de Faeröer, de autonome Deense schapeneilanden in de Atlantische oceaan.

Joachim en Marie leveren daarbij als vaste reserves een belangrijke ondersteuning aan Margrethe, en naar mag worden aangenomen later ook aan Frederik wanneer hij zijn moeder opvolgt. Nederland kende in prinses Margriet zo'n reserve, maar die rol is na de troonswisseling niet overgenomen door prins Constantijn en prinses Laurentien.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: