BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Margriet reikt culturele prijzen uit

Prinses Margriet heeft dinsdag aan het begin van de avond in de Stadsschouwburg van Amsterdam de naar haar vernoemde Prinses Margriet Awards uitgereikt. Prijswinnaars waren theatergroep Krétakör uit Hongarije en het digitale burgerplatform Medialab-Prado uit Madrid.

Het was de achtste keer dat de onderscheidingen van de Europese Culturele Stichting (ECF) zijn toegekend. De prijsuitreiking vond vanwege het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie voor het eerst niet in Brussel maar in Amsterdam plaats.

Prinses Margriet was 24 jaar president van ECF, een positie die ze overnam van naar vader prins Bernhard. Op haar beurt werd Margriet in 2007 opgevolgd door prinses Laurentien. Die werd bij de feestelijke bijeenkomst vergezeld door haar man prins Constantijn.

Prinses Laurentien sprak in haar toespraak bij over de solidariteit die overal in Europa onder druk staat, het belang van culturele uitwisseling 'die noodzakelijker is dan ooit tevoren', en de openheid van samenleving die te lijden heeft onder toenemend nationalisme. De prijswinnaars zetten zich in om mensen bij elkaar te brengen en bruggen te bouwen.

Krétakör is zeer actief in de Hongaarse maatschappij om met name jongeren en Roma bewust te maken van hun rechten, en mogelijkheden. Theatermaker Árpád Schilling kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn omdat hem was gevraagd om dinsdag voor het Hongaarse parlement een grote demonstratie in goede banen te leiden waarin om beter onderwijs werd gevraagd.

Medialab-Prado, de tweede prijswinnaar, biedt een digitaal burgerplatform en fysieke werkruimte waar mensen met verschillende talenten samen kunnen komen. Op die wijze bouwen zij aan een digitale ‘commons’ (open gemeenschap) in Madrid.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die de hele dag in Amsterdam met zijn Europese collega's had vergaderd, woonde het staartje van de uitreiking bij. In een korte toespraak prees hij de winnaars voor hun bijdrage aan een 'tolerante, open maatschappij.'

Bron: ANP