BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Máxima spreekt bij diner informele Raad Economische en Financiële Zaken van EU

Koningin Máxima houdt vrijdagavond 22 april een toespraak tijdens het diner van de informele bijeenkomst van de ministers van Financiën en de centralebankpresidenten van de Europese Unie in de Westergasfabriek in Amsterdam. Nederland is in de eerste helft van 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

 De Raad Economische en Financiële Zaken, de zogenoemde Ecofin, komt op vrijdag 22 en zaterdag 23 april onder voorzitterschap van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem informeel bijeen in Amsterdam. Aan de Raad nemen de ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie deel, alsmede de presidenten van de nationale centrale banken. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het economisch beleid en de financiële sector van de Europese Unie. Naast de ministers zijn onder andere enkele Eurocommissarissen aanwezig en zijn de Europese Centrale Bank en verschillende financiële instellingen, zoals de Europese Investeringsbank, vertegenwoordigd.
 
De informele Ecofin wordt eens per half jaar georganiseerd in het land dat dan voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Het diner is een vast onderdeel. Als voorzitter zet Nederland in op een Europese Unie die zich richt op hoofdzaken als migratie, bestrijding van terrorisme en het stimuleren van groei en banen.
 
Koningin Máxima houdt haar toespraak mede in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en vanuit haar functie als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. Vanuit die functie vraagt zij aandacht voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: