BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Oscar: waarom deze naam?

De Zweedse prins Oscar, die woensdag is geboren, komt waarschijnlijk niet op de troon. Zijn oudere zus Estelle is na prinses Victoria de troonopvolgster. Als Oscar toch koning wordt, zou hij koning Oscar III zijn. Zijn vorstelijke naamgenoten leefden in de negentiende eeuw. Wie waren zij?

Oscar I

Koning Oscar I ziet in 1799 in Parijs het levenslicht als Oscar Bernadotte. Zijn vader is de Franse Minister van Oorlog en zijn moeder is de ex-verloofde van Napoleon. De kleine Oscar krijgt Napoleon als peetvader en dankt zijn roepnaam zelfs aan de Franse keizer.

Als Oscar elf is wordt zijn vader geadopteerd door de Zweedse koning Karel XIII, een vorst met een zwakke gezondheid, zonder nageslacht. Het gezin verhuist naar Zweden, waar Oscar in korte tijd Zweeds leert. In 1844 volgt hij zijn vader op als koning van Zweden en Noorwegen. Hij maakt zich sterk voor persvrijheid en gelijke rechten voor mannen en vrouwen en regeert tot zijn overlijden in 1859.

 

Oscar II

Oscar II is de derde zoon van Oscar I. Hij komt in 1872 op de troon, na de dood van zijn broer. Oscar is een wijs man die vaak wordt gevraagd om in internationale conflicten te bemiddelen.  Net als zijn vader houdt Oscar van cultuur en natuur. Hij schrijft gedichten, is de grote man achter het eerste openluchtmuseum ter wereld en sponsort expedities naar de Noordpool.

Na zijn overlijden in 1907 wordt hij opgevolgd door zijn oudste zoon Oscar, die vanaf zijn inhuldiging als koning Gustaf V door het leven gaat.

 

door Simone Lamain

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: