BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix bezoekt Sint Bavo

Prinses Beatrix bezocht vrijdagmiddag de Sint Bavo in Haarlem. Beatrix bewonderde in de Kathedrale Basiliek het gerestaureerde middenschip. Het middenschip heeft onder andere zestien nieuwe glas-in-loodramen gekregen, naar een ontwerp van kunstenaar Jan Dibbets.

Met de vernieuwing van het middenschip is het interieur van de Nieuwe Bavo vrijwel voltooid. De Sint Bavo wordt al sinds 2005 gerenoveerd. Hoewel de binnenkant nu klaar is, is het werk nog niet afgerond. De twee torens aan de westzijde moeten nog gerenoveerd worden. Dat is naar verwachting in 2017 gereed.

De Nieuwe Bavo is tussen 1895 en 1930 gebouwd. Architect Joseph Cuypers combineerde in zijn ontwerp diverse bouwstijlen, waaronder neogotisch, neoromaans, art deco en Jugendstil. Het interieur bevat ook Moorse invloeden.

De kathedraal behoort met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: