BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Zweeds prinsje heet Oscar Carl Olof

De Zweedse kroonprinses Victoria en haar man Daniel hebben hun zoon de naam Oscar Carl Olof gegeven. Dat heeft het Zweedse hof donderdag bekendgemaakt.

Koning Carl Gustaf riep donderdagochtend het kabinet bijeen om de naam en titel van het woensdagavond geboren zoontje van kroonprinses Victoria bekend te maken. De ministerraad verzamelde zich om 11.15 uur in het Koninklijk Paleis.

Tijdens de speciale ministerraad informeerde de koning de Zweedse regering over de geboorte van het tweede kind van Victoria, die als titel 'hertog van Skåne' heeft gekregen.

Na de bekendmaking van de naam worden tijdens het middaguur op verschillende plaatsen in het land 21 saluutschoten voor het pasgeboren prinsje afgeschoten. Daarna volgt een dankdienst, een traditioneel Te Deum, in de koninklijke kapel in het paleis. De dienst wordt bijgewoond door de directe familie, parlementariërs, de regering en medewerkers van het hof.

Het publiek kan tussen 13.00 en 16.00 naar het paleis komen om een felicitatieregister te tekenen.

Victoria beviel woensdagavond om 20.28 uur. Prins Daniel maakte de geboorte van zijn zoon kort daarna wereldkundig. Het jongetje is na zijn moeder en zijn oudere zusje Estelle de derde in de lijn van troonopvolging.

Bron: ANP