BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Feest in Zweden

Zweden viert zaterdag op uitbundige wijze de zeventigste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf. De verjaardag startte met een Te Deum in de kapel van het paleis.

Het is de derde dankdienst in twee maanden tijd. De koninklijke familie had dan ook veel redenen om dankbaar te zijn, zoals Carl Gustaf vrijdagavond tijdens het feest al zei. Begin maart was er gezinsuitbreiding bij kroonprinses Victoria en anderhalve week geleden kregen prins Carl Philip en prinses Sofia hun eerste kind. Na beide geboortes volgde een Te Deum.

Live uit Zweden

Vanavond komt Blauw Bloed live vanuit Zweden. Jeroen Snel was aanwezig bij de balkonscene en deed alvast even live verslag.

Militaire hulde en balkonscène

Na de kerkelijke plechtigheid was er een militaire hulde bij het paleis en konden kinderen de jarige koning traditiegetrouw bloemen overhandigen. Vanwege de bijzondere verjaardag volgden daarop echter ook een zanghulde en 'balkonscène' aan de andere kant van het paleis, waar duizenden Zweden de kans kregen de koning en zijn familie toe te zingen.

Prins Oscar

Op het balkon verscheen kroonprinses Victoria met prins Oscar in haar armen. De zoon van Victoria en Daniel werd in maart geboren. Het is de eerste keer dat de baby aan het publiek wordt getoond.

SWEDEN ROYALTY KING BIRTHDAY

Madeleine's Facebook-bericht

Prinses Madeleine deelde op Facebook twee oude foto's met een bericht: 'Gefeliciteerd papa! Ik kan niet geloven dat je al 70 bent geworden vandaag, je hebt meer energie dan ons allen. Ik hou van je.'

Koninklijke gasten

Van de Nederlandse koninklijke familie is prinses Beatrix aanwezig. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn met prinses Alexia op vakantie naar Amerika.

Uit België zijn koning Filip en koningin Mathilde erbij en het Spaanse koningshuis is present met koning Juan Carlos en koningin Sofia. Liechtenstein is aanwezig met erfprins Alois en echtgenote Sophie en Monaco met prins Albert II. Uit Japan is prinses Takamodo overgekomen.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: