BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning bij jubileum Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

Koning Willem-Alexander woont vrijdagmiddag 20 mei in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden de viering bij van het 250-jarig bestaan van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Schrijver en dichter Tom Lanoye houdt een toespraak. De koning neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Al die onbekende beroemdheden’ in ontvangst.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is in 1766 in Leiden opgericht als een vereniging van letterkundigen, taalkundigen en historici. Het doel is de beoefening van de betreffende disciplines in hun onderlinge samenhang te bevorderen. De Maatschappij was onder meer betrokken bij de opzet van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, die literaire en historische teksten en werken over de Nederlandse taal digitaal toegankelijk maakt. Ook kent zij jaarlijks diverse prijzen toe, waaronder de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor het beste Nederlandstalige debuut op het gebied van proza of poëzie. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bezit een aantal particuliere archieven van schrijvers (onder meer Nicolaas Beets, François Haverschmidt, Frans Kellendonk) en een letterkundige en historische bibliotheek, die onder andere manuscripten bevat.
 
De koning is beschermheer van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: